TIETOJA HANKKEESTA

Hankkeen kuvaus

TAIKAVA (taidekasvattajat varhaiskasvatuksessa) -hanke on Vantaan varhaiskasvatuksen ja kulttuuripalveluiden yhteinen, poikkihallinnollinen kehittämishanke, joka kohdistuu varhaiskasvatukseen.

Hankkeen tarkoituksena on tuottaa uusia tapoja tukea lasten hyvinvointia ja tuottaa taide- ja kulttuuripalveluita. Kaksivuotisessa kokeilussa kymmeneen päiväkotiin on palkattu taidepedagogi, jonka tehtävänä on tuoda toimintaan uudenlaisia keinoja ja menetelmiä lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tueksi. Hankkeen toiminta-aika on syyskuusta 2014 kevään 2016 loppuun.

Taidepedagogien työskentely ryhmissä tukee lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Taiteen keinoin tarjotaan lapsille voimavaroja ja taidekeskeisiä ratkaisuja arjen tilanteisiin. Toimintamallin taustalla on vahvasti inklusiivinen näkemys lasten kasvun ja oppimisen tukemisesta. Ekokulttuurisen lähestymistapa korostaa lapsen tukemisessa arjen toimintojen merkityksellisyyttä. Taidekasvatuksen keinoin voidaan luoda suotuisat edellytykset kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle varhaiskasvatuksessa.

Lapset osallistuvat itse toiminnan suunnitteluun sen käynnistyttyä, eli heille ei tarjota valmiita konsepteja. Kokeminen, tutkiminen ja tekeminen taiteen kautta tuovat lapselle keinoja erilaisten tilanteiden ja ongelmien ratkaisuun. Taide tuo ilon ja luovuuden, yhdessä tekemisen, jakamisen sekä mielikuvituksen osaksi päivittäistä elämää. Lisäksi taiteesta on todettu olevan apua niille lapsille, joiden oppimisessa ja kasvussa tarvitaan tukea.

Vantaalle palkatut taidepedagogit edustavat taiteen eri osa-alueilta, kuten kuvataidetta, draamaa, musiikkia ja sirkustaidetta. Työnsä he aloittivat syyskuun alussa. Tämä uudenlainen tehtävä kiinnosti erittäin laajasti alan osaajia, sillä hakemuksia näihin kymmeneen tehtävään saapui yhteensä peräti 260 kappaletta.

Päiväkodit ovat valikoituneet Taidekasvattajat varhaiskasvatuksessa (TAIKAVA) – hankkeeseen lasten tarpeiden sekä henkilöstön kiinnostuksen perusteella. Varhaiskasvatuksen ja kulttuuripalveluiden yhteistyöhankkeella tavoitellaan lasten tukemista henkilöstön monipuolista osaamista yhdistelemällä. Kehittämishankkeen onnistuessa, se vakiinnutetaan pysyväksi käytännöksi ja laajennetaan koskemaan useampia päiväkoteja.

Hankkeesta ei aiheudu kaupungille juurikaan lisäkustannuksia, sillä rahoitus on järjestetty henkilöstörakennetta muuttamalla. Käytännössä tämä on toteutettu siten, että kymmeneen päiväkotiin on palkattu taidekasvattajia ja toisaalta avustajapalveluiden ostoa on vähennetty.

Hankkeen tavoitteet
  1. tukea lapsen tasapainoista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia taidekasvatuksen keinoin
    2. integroida taide lasten kasvuun ja kehitykseen osaksi varhaiskasvatusta
    3.toteuttaa lapsen oikeutta taiteeseen yhdenvertaisesti
    4. tarjota voimavaroja ja taidekeskeisiä ratkaisuja arjen tilanteisiin
    5. kehittää luovaa ajattelua ja toimintaa sekä vahvistaa lapsen identiteettiä, tukea minäkuvaa ja itsetuntoa
Yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa

Lisäksi Taikava-hankkeessa tehdään yhteistyötä Helsingin yliopiston kuvataiteen didaktiikan lehtori KT Sinikka Rusasen (lastentarhanopettajan koulutus) kanssa. Tutkimushanketta mentoroi dosentti Nina Sajaniemi Helsingin yliopiston varhaiskasvatuskoulutuksesta.

Tutkimuksen avulla seurataan kehittämishankkeen vaikuttavuutta: miten kulttuurin, taiteen ja taidekasvatuksen avulla voidaan edistää lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Tutkimusryhmään kuuluu opinnäytetyötä tekeviä maisteriopiskelijoita Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta sekä Laureasta ja Metropolia ammattikorkeakouluista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s